tiistai 29. kesäkuuta 2010

"vanha venäläinen lentokenttä"

Kuopiossa on muutamia pyhiä asioita, joista ei saa sanoa rumasti, mutta nimittelipä muuan ministerinplanttu Kuopion keskustoria vanhaksi venäläiseksi lentokentäksi. On Kuopiota sanottu Pikku-Moskovaksikin ja löytyy sieltä rakennus, jota sanotaan ruplaksi, kuten Vantaan Hiekkaharjun Puistokulmaa sirppiliiteriksi ja aikoinaan muuatta Helsingin kulttuuritaloa punatautisairaalaksi, mutta ne ovat vähän eri juttuja kuin Kuopion Kauppatori, joka on alituisesti järjestyksen kourissa. Toria kouritaan niin, että sen ilme ruutukaavakaupungin arkkitehtonisena keskusaukiona on todellakin vaarassa. Kuvan omistaa Kuopion Kulttuurihistoriallinen museo ja sen on ottanut Seies, mutta koska? Lentokoneita ei kuvassa näy ja näpäyttämällä kuva suurenee. Toria ympäröivät muinoin puut. Nyt tori on torparkin betonista valettu katto. Torin alle vie useita ajo- ja kävelyväyliä hisseineen, mutta päättäjien haaveissa on liukuportaatkin.

2 kommenttia:

-rh kirjoitti...

En tiedä, mikä osuus sillä on torisouvissa - tai onko mikään - jokunen neljä-viisi vuotta sitten tuo "toriparkin betonista valettu katto" tuntui, että se heilui jalkojen alla PMMP:n soittaessa. Kun nuoriso jorasi.
Eikä ihan vähäkään.

halkeamiakin siellä alla oli.
Arka (tabu) se aihe ainakin oli.

a-kh kirjoitti...

Niinpä heilui, ja myös tivolin karuselli tai joku muu härveli aiheutti notkumista, mutta katon väitettiin kestävän. Ken elää se näkee.