lauantai 26. kesäkuuta 2010

ilkan putiikki

En ole äskettäin käynyt Kuopiossa. Vieläköhän Ilkan kioski ilahduttaa olemassaolollaan torivieraita.

16 kommenttia:

Valto-Ensio kirjoitti...

Enpä nähnyt viimeksi kun Kuopiossa kävin, juuri tätä nälänsiirtämiseen auttavaa kojua torilla.

Varmaan olen joskus männä vuosina siitä lihapiirakan ostanut; tutun oloiselta vaikuttaa.

Miltä vuodelta kuva lienee? Veikkaisin 1993-6?

a-kh kirjoitti...

Toissa kesänä kuvasin. Ilkka lopetti Ruljanssiriihen, myi osansa liikatalosta ja ryhtyi kokopäivätoimiseksi torikauppiaaksi. Voutilaisen Pekka pitää edelleen Wanhaa reppua talon toisessa päässä, mutta taitaa vähitellen siirtyä eläkkeelle.

a-kh kirjoitti...

Alunperin rakennus on ollut asuintalo ja taisin olla vähän vaikuttamassa siihen, että pojat saivat ostaa kunnalta kiinteistön sikahalvalla ja Ilkka myi osansa sikakalliilla. Rakennuksessa on kaksi huoneistoa, toistensa peilikuvia. Arkkitehti Heikki Tegelman suunnitteli toisesta tyylikkään asunnon.

-rh kirjoitti...

Jaha, täällä kehutaan basistia. ..
Tori on auki revitty, nyt sinne ei mahdu mitään.
Jengi taas on satamatorilla.

a-kh kirjoitti...

Vähemmän mukavaa. Tori oli auki silloinkin, kun Kuopioon muutin ja revintäpäätöstä rustattin, kun olin muuttamassa pois. Parkkihalli tappoi Lehtosen Jaskan kaupan, mutta edistys vaatii aina uhrinsa. Nyt muutan sellaiseen paikkaan, jota ei revitä auki kuin ohjuksella. Vaikka kehitys kehittyykin, ei kaikkea tarvitse olla näkemässä. On se kummallista, että ensin rakennetaan kaiken maailman marketteja helvetin kuuseen ja kun on saatu ajettua ihmiset mäkeen, aletaan vaatia kaupunkikeskustan elävöittämistä, kun bisnes ei pelaa ja joku Häkämies haukkuu Kuopion toria venäläiseksi lentokentäksi. No, hän on rangaistuksensa saanut enkä minä enää kalahallin perään itke.
Kun joskus moitin SS-lehdessä torin pömpeleitä, sanoi Tegelman, että kuopiolaiset ovat saaneet sellaisen torin kuin ovat ansainneet. Heikki on muuten monen soittimen mies, vaikka sormenpäät olisivatkin känsäiset.

Liisa kirjoitti...

En osaa sanoa minäkään, onko siellä koju edelleen vai ei. Sen verran torstaina ehdin käydä torin kulmalla katsomassa, että kalahalli on vielä ehjä.

a-kh kirjoitti...

liisa

Mukavaa kuitenkin, että pääset liikkeelle. Toivottavasti torilla ei enää ammuta.

a-kh kirjoitti...

Saavathan ne lehmät tietysti...

-rh kirjoitti...

Torin uusi look, joo.

Heikki kai tulee kontrabassoineen mun seuraavallekin levylle, pitäs alkaa tekemään. Nyt kotistudiossa.

a-kh kirjoitti...

Kuopiossa ei kulttuuri ole sentään ihan kuoressaan, kuten eteläisen Suomen jossain osassa. Kanttilan naiset ovat kyllä ihan omassa kuoressaan. Ilman Heikkiä Kuopio olisi vailla merkittävää kulttuurista piristettä ja yhteiskunnallista keskustelijaa.

a-kh kirjoitti...

ps.

-rh

Kiitos linkistä ja mielenkiintoisista kirjoituksistasi, jotka kyllä antavat aihetta lukea ja kommentoida. Ihmettelinkin kuvastasi, miksi tuosta kaivavat, jos kerran maanalaista ostoparatiisia haluavat. Jälkikin on samanlaista kuin kesäisessä Helsingissä.

Ensin kunnostetaan paratiisin portit ja sitten rakennetaan paratiisi.Ylöspäin on sen verran tilaa, että liukuportaille voi puhkaista reiät torin kanteen.

Puijon sijaintikin on osoittautunut vääräksi ja Kinahmin kvartsiittiselänne Tahkomäen osalta liian matalaksi.

Voi hyvät hyssykät sentään.

-rh kirjoitti...

"Kanttilan naiset ovat kyllä ihan omassa kuoressaan."

Ennen oli se Bacchanalia Minnan syntymäpäivänä - tai siis putki ajoittui öbaut siihen ajankohtaan. Noin kolmantena päivänä parhaat leideistä laatoittivatkin jo Kanttilan lattioita.

a-kh kirjoitti...

Minä vain olen sitä ihmetellyt, miten hyvin on masinoitu MC:n "kotitalon" suojeleminen. Suurin osa siitä, mitä rakennuksesta oli ennen sotia jäljellä, tuhoutui ystävällismielisen naapurin pommi-iskussa jotakuinkin perustuksiaan myöten. Ennen ja jälkeen -kuvia on kyllä olemassa. Minua on kiinostanut ns. Kanttilan kahta alkuperäistä hirttä enemmän kadun alapäässä olevan vahan työväentaloksi muutetun rakennuksen ydinosan kunnostaminen, mutta tietääkseni sillä ei nyt ainakaan rakennuksena hätää ole. Nykyinen Kanttila on monen arkkitehdin luomus enkä näe sillä rakennushistoriallista merkitystä suojelumielessä, mutta muuten olin Heikin kanssa samaa mieltä siitä, että voisihan se siinä olla muistona puutalokaupungista kaupunkikuvaa elävöittävänä fragmenttina, ja sitä en ole koskaan vastustanut, etteikö siitä voisi jonkinlaista kelttuurikeskusta kehitellä. Kanttilan naiset yrittävät nyt kuitenkin suojella tunne-, eivät kulttuuri- tai rakennushistoriallista arvoa. Mikäpä siinä, jos se heitä hoitaa.

Jouko Tyyri vastusti aikoinaan periaatteellisista syistä Snellman-museon perustamista, todeten, että ei Snellmanilta jäänyt Kuopioon taloja, vaan ajatuksia. Museo onkin auki vain sopimuksesta ja harvoin silloinkin. Ajatukset ovat toisaalla.

Pro puutaloa ei liene Kuopiossa enää ollut sen jälkeen, kun sieltä lähdin, mutta Pro rötiskö ehkä elää. Kun siellä olin, oli ikuisena itkun aiheena, että Saastamoisen kulma ja Kansalliskauppa tuli purettua. Rumaa jälkeä niiden tilalle syntyikin. Puijon edellisestä tornistakin kitistiin alinomaa. Kummallista, että sekin piti purkaa. Luetteloa voisi jatkaa, mutta olkoon. Salon kulmankin olisi säilyttänyt, mutta kuka enää taloa muistaa. Toivottavasti Kukkosen rakennukset eivät ole palaneet tai kelvottomiksi lahonneet.

-rh kirjoitti...

Kukkosen rakennukset suojeltiin lennosta viime hetkellä, ja kunnostuksen alla, sekä se kauppa että leipomo-asuinrakennus.
Asiallinen meno.
Sen sijaan nk. "kukkosen baari", siis se kaupan takapihan & vier. tyhjän tontin ryyppymesta, sen paikalla on kolmikerroksinen kerrostalo.
Sellainen siihen tungettiin.

Nytkän vanhoista rakennuksista Rupla on gryndereiden nieluun menossa, (rakennuksen korjausmääräyksiä kierrellään tutuin, laillisuuden rajoja hipovin konstein).

a-kh kirjoitti...

niin aina

-rh kirjoitti...

Kävi torilla, siellähän tuo
ilahutti - vaikka muuten oli maisema niin kuin itämaisella tokilla, kaik´ oli tungettu vieriviereen yhteen nurkkaan.