keskiviikko 4. toukokuuta 2011

kuopio

Tässä on Kuopio hieman poikkeuksellisesta näkökulmasta Kaarlo Marjasen vuonna 1922 kuvaamana. Kuopion kulttuurihistoriallinen museo. Klikkaa suuremmaksi.

Maljalahtea ei ole vielä täytetty, mutta sen poikki on rakennettu pengertie. Lahden taakse kehittyi Lahdentaaksi sanottu alue. Maljalahden lävitse virtaava Maljapuro on lahtea täyttäessä tehty. Itse asiassa suurin osa Maljalammesta lähtevästä Maljapurosta on viemäröity maan alle. Se on vähän näkyvillä Keskushautausmaan ja Minnanpuiston kohdalla. Maljalammestakin puolet jäi moottoritien alle ja jos tie- ja siltasuunnitelma Vehmersalmelle toteutuu, on Maljalampi muisto vain, sillä suunnitelman mukaan lammen sivuun puhkaistaisiin tunneli alittamaan Männistö. Maljalampi oli joskus niin kalaisa, että kun maaseurakunnan pappila antoi sen rannalta torpanpaikan, se säilytti kalastusoikeuden itsellään. Nykyisin Maljalammella on merkitystä lähinnä lähinnä hölkkääjien silmänilona sekä piisamien ja sorsalintujen elinympäristönä.

Kuvan hahmottaa kyllä hyvin tutuista rakennuksista. Rantaan ulottuva, Kaupungintalon ohittava katu on Tulliportinkatu.

4 kommenttia:

Arnoya Ari kirjoitti...

Katoppa mitä täältä löytyi. Kuopiosta tänne läksin tosin olin siellä vain 11v. Ei ole torikaan entisensä.

a-kh kirjoitti...

Ei ole Kuopiokaan enää niin kuin ennen...

a-kh kirjoitti...

Tiedoksi

Tässä blogissa on jotain vialla. Uloskirjautuminen ei toteudu ja lukijakuvat ovat hävinneet.

Anonyymi kirjoitti...

Olisiko kuvaaja Lauri Marjanen kuitenkin. Hän oli Kuopiossa vaikuttanut 1930 luvulla vaikuttanut valokuvaaja ja kolmen kuvaamon omistaja. Sittemmin muuttanut Lappeenrantaan jossa menehtyi 1946 (1947) vaikeaan sydänsairauteen. Tytär Terttu Palm (Marjanen) elossa edelleen Kuopiossa.