perjantai 26. marraskuuta 2010

uutta lunta

T:mi Helsinkiläinen vaatetusliike Haapaniemenkadun varrella. Vasemmalla edessä ns. Nylan kortteli, jonka säilyttämisestä väännettiin kättä, mutta Isoraha voitti. Carlssonin talo on myöhempinä aikoina säännellyt kaupunkikeskustan rakennuskorkeutta. Jotkut haluavat keskustan alueelle torneja Tallinnan malliin. Kuvan otti kaupungintalon tornista Lauri Marjanen 1931. Kuopion kulttuurihistoriallinen museo.

7 kommenttia:

Lastu kirjoitti...

Voi ihme kuinka ihastuttavia nämä kuvat ovat paluumuuttajan silmälle ja mielelle. Carlssonin vieressä olevassa liikerakennuksessa, puutalossa, asioin pienenä koulutyttönä. Siinä oli muistini mukaan Väinölän kirjakauppa. Ostin vuolukoneen.

a-kh kirjoitti...

Tulee mieleeni Savolan kirjakauppa. Nythän kirjakauppa-alakin on vahvasti ketjuuntunut. Vanhoja mukavia kirja- ja paperikauppoja on melko harvassa.

Maria Veikontytär kirjoitti...

Tuota Helsinkiläisen vaatetusliikkeen paikkaa en muistakkaan, vasta Puijonkadulta v.1953-54, oli äitini liike.

a-kh kirjoitti...

Siinä Puijonkadulla oli pitkään pieni hattukauppa, vai pitäisikö sanoa modistiliike. Ei ole enää Puijonkadun apteekkiakaan ja Satakaluste joutui lopettamaan 90-luvun lamassa. Kalusteliikkeen auton kyljessä oli kuva Isosta Pahasta sudesta ja teksti, että koska susi ei teitä pienenä syönyt, ostatte huonekalunne parhaiten Satakalusteesta.

Maria Veikontytär kirjoitti...

Helsinkiläinen olikin siellä torin varressa. Truben myymälän (myöhemmin kahvilankin) vieressä, sanottinko sitä isoa taloa Saastamoisen taloksi?

Niistä huoneistoista oli takakäynti pihalle ja Truben leipomo oli pihalla taisi olla ihan erillinen rakennus siellä. Taitaa Anttila olla nykyisin kaikkien niiden pienten liikkeiden paikalla.

Maria Veikontytär kirjoitti...

Jos tarkoitat sitä hattukauppaa Suokadun ja Puijonkadun risteyksessä, sen omisti neiti Janhunen, hänen kuoltuaan sen peri muistini mukaan sukulainen Erkki Janhunen, Yleisradion miehiä.

a-kh kirjoitti...

Saastamoisen talo oli siinä Puijonkadun ja Kauppakadun kulmassa, missä nyt on Fin-jetiksi sanottu rakennus, jossa Anttila sijaitsee. Truben leipomo oli jo muuttanut Itkonniemen suunnalle, kun Kuopioon tulin. Truben kahvila on tainnut olla siellä sun täällä ja tätä nykyä Kauppahallissa. Sen pienen hattukaupan omisti muistaakseni Käkisalmelta evakuoitunut rouva, jonka nimi on ihan kielenpäällä, mutta ei vain tule nyt mieleeni. Liikehuoneistoa vastapäätä kongin toisella puolella lie vieläkin Hiisijärven rillikauppa, jolleivät pojat ole lähteneet eläkkeelle.