sunnuntai 14. helmikuuta 2010

näkymä

Haapaniemeltä keskustan suuntaan joskus 50-60 -lukujen vaihteessa Tuttu Jäniksen kuvaamana. Kuopion kulttuurihistoriallinen museo.

3 kommenttia:

Liisa kirjoitti...

Tämän päivän sutkaus SS:ssa:
- Minkä tautta sinä et ampunna tuota jänistä? Sehän juoks ihan sinun läheltäsj?
- En ampunna, se olj tuttu jänis. M.L.Kuopio

a-kh kirjoitti...

Valokuvaaja Tuttu Jänis

Tuttu Jänis syntyi vuonna 1904 Pietarissa, missä hänen isänsä Juho Jänis toimi maanmittarina ja valokuvaajana. Pietarista perhe muutti vuonna 1905 suurlakon aikoihin Yhdysvaltoihin Michiganiin. Äiti-Siviä ja Tuttu palasivat Suomeen jo vuoden kuluttua. He asettuivat Joroisiin Siviän isän ostamalle maatilalle. Tuttu otti ensimmäiset valokuvansa 9-vuotiaana Atelier Savossa Joroisissa. Vanhempiaan välillä tuuraava pikkupoika herätti asiakkaissa hämmennystä. Jäniksillä oli valokuvaamo Joroisten lisäksi myös Säiniöllä ja myöhemmin Varkaudessa, missä myös Tuttu auttoi vanhempiaan liikkeen hoidossa veljiensä tapaan.

Vuonna 1923 Tuttu lähti Helsinkiin valokuvaaja Tyyne Savian oppiin. Hän suoritti valokuvauksen ja kuvan valmistuksen kurssin. Savian kuvaamot, Sociéte Paris ja Atelier Paris, olivat erityisesti 1920-1930 -luvuilla tunnettuja Suomen Kansallisteatterin ja Suomalaisen oopperan taiteilijakuvista. Muotokuvien lisäksi Savia oli suuntautunut kouluttamiseen. Suomessa ei ollut tuohon aikaan vielä varsinaista valokuvauksen opetusta, vaan koulutus oli yksinomaan kurssien varassa.

Vuosikymmenien aikana Tuttu kävi erilaisilla valokuvauskursseilla ja piti muutoinkin kiinni alan kehityksestä. Vuonna 1948 hän suoritti valokuvaajamestarin arvon. Tyttärensä Railin mukaan Tuttu oli koko elämänsä ajan kiinnostunut teknisistä asioista. Tuttu kävi esimerkiksi vuonna 1967 värimuotokuvauskurssin Saksassa ja kehitti itse värikuvia.
Sota-aikana Tuttu toimi ilmavoimien valokuvausosastossa muun muassa Äänislinnassa. Talvisodassa Tuttu oli mukana tiedustelulennoilla ja kehitti kuvia. Jatkosodan aikana hän työskenteli Onttolassa ilmavoimien linja-autoon rakennetussa laboratoriossa, jonka päällikkö hän myös oli.

Vuonna 1929 Tuttu avioitui Elli Nurmen (s. 1903) kanssa. Elli oli työskennellyt Jänisten valokuvaamossa Varkaudessa. Valokuvaajan ammatin hän aloitti varsinaisesti Tutun Kuopion liikkeessä vuonna 1929.

VALOKUVAAMO JÄNIS JA FOTO-JÄNIS
Äiti-Siviä auttoi Tuttua ostamaan Aug. Schuffertin valokuvaamon Kuopiosta vuonna 1926. Tuttu oli tullut E. Kannon omistamaan Schuffertin liikkeeseen töihin hieman aikaisemmin. Kanto oli säilyttänyt liikkeen alkuperäisen nimen, mutta Tuttu vaihtoi sen.

Tutun ja hänen vaimonsa Ellin Valokuvaamo Jänis toimi aluksi Pikku Pietarin pihassa (Haapaniemenkatu 26, Sokoksen paikalla) ja myöhemmin Saastamoisen talossa Kauppakatu 41:ssä. Toisen liikkeen, Foto-Jänis Kuopion, Tuttu ja Elli Jänis perustivat Tullinkulmaan vuonna 1967. Elli hoiti Saastamoisen talon liikettä ja Tuttu Foto-Jänistä.

WB-keskus

Kale kirjoitti...

Hyvä tietoisku. Kiitos.