maanantai 12. lokakuuta 2009

kyly

Hatsalankadun saunan kuvasi Martti Lätti vuonna 1974. Kuopion kulttuurihistoriallinen museo.

4 kommenttia:

Liisa kirjoitti...

Jyväskylässä olen yhden ainoan kerran ollut ns. yleisessä saunassa joskus 50-luvulla. Muistan kyllä. Näitä nykyisiä uimahallisaunakuntosalikombinaatioita ei tietenkään lasketa.

a-kh kirjoitti...

Helsingin Kruununhaassa asuessani kävin kolmessa kaupunginosan yleisessä saunassa, miesten puolella. Hyvinkäällä oli tapana käydä konepajan saunassa. Uimahalleissa on tullut räpiköityä paljonkin, mutta Kuopiossa ei koskaan. Kuopion vanhin sauna siinä Pohjolankadulla paloi aikanani, ja paloi siinä muutakin. Kuopiossa on toiminut rinnan sekä lahotus- että polttolinja. Nyt palopaikalla on ökytaloja.

Lastu kirjoitti...

Kävimme viisikymmentäluvun alkupuolella Hartikaisen yleisessä saunassa lauantaisin. Onko kuvassa se? Muistan rännikadun ja nimen: 'Hartikaisen saunan' ja perheemme sinne astelemassa: isän, äidin, siskojen... äidin kainalossa kainalossa keikkui saunavasta ja isällä oli kädessään limonaadipullo. Niin, itse rakennus ei painunut mieleeni - paitsi että puutalo se(kin) oli.

a-kh kirjoitti...

lastu

täytyypä ottaa selvää. juuri nyt en ole lähteistön äärellä, mutta viikon alulla pääsen plaraamaan kirjojani. Varhaisin muistoni yleisestä saunasta on naisten puolelta. Olin alta viiden ja Haminassa.