maanantai 7. syyskuuta 2009

kauppakatua

Kauppakatua. Valok. Lauri Marjanen. Kuopion kulttuurihistoriallinen museo.

4 kommenttia:

a-kh kirjoitti...

Kaupunginsairaala kadun päässä.

Liisa kirjoitti...

Sairaala erottui hyvin edellisessäkin kuvassa. Eri vuodenaika, sähkölangat hallitsevat kuvaa.

Ainakin maalla puhelinlangat, vaikka niitä oli vain kaksi, lauloivat kovilla pakkasilla. Tuollaisesta määrästä saattoi pakkasilla sukeutua sinfonia.

a-kh kirjoitti...

Kirjassa Miksi pilvet eivät putoa: luonnollisia selityksiä arkipäivän ilmiöille, tekijänä Leif Wedöe (Tammi 2007) puhelinlankojen laulaminen selitetään seuraavasti:
Ilmiö perustuu ilman käyttäytymiseen sen puhaltaessa puhelinlangoilla. Jos tuulen voimakkuus ylittää tietyn rajan, se synnyttää pyörteitä langan ympärille. Jos tuulen voimakkuus kasvaa edelleen, pyörteet irtautuvat ja tuuli vie ne mennessään. Pyörteet syntyvät ensin langan toisella ja sitten vastakkaisella puolella. Pyörteiden johdosta paine vaihtelee, ja kun niitä syntyy säännöllisesti, tuloksena on tasainen soiva ääni. Sama ilmiö voi syntyä esim. lipputankojen ja TV-mastojen ympärille, mutta niissä ääni on syvempi. Pyörteiden muodostusrytmi on riippuvainen paitsi tuulen nopeudesta myös langan tai tangon halkaisijasta. Ohuet langat tuottavat voimakkaan tuulen kanssa korkean äänen.

Lähde: Kysy mitä vain, Helsingin kaupunginkirjasto.

a-kh kirjoitti...

Piti tietysti sanomani, että lääninsairaala.